De innerlijke school

 

De innerlijke school van de Soefi Beweging is een activiteit die is bedoeld om te werken aan innerlijke ontwikkeling, de realisatie van het Zelf. Dit pad begint met het krijgen van een inwijding door een persoonlijke begeleider. Voor je dit pad opgaat is het belangrijk je goed te oriënteren door je aan te sluiten bij een van de 12 centra. Via het broeder- en zusterschap kun je dan moeried (leerling) worden en een begeleider vinden die bij jou past.

 

De Goddelijke Vonk

goddelijke vonk

Velen kennen het verlangen naar iets wat het materiële en het uitsluitend intellectuele te boven gaat. Er groeit op dit ogenlijk over de hele wereld op brede schaal een verlangen naar spiritualiteit.

Iets van dat verlangen kan worden verwezenlijkt door de goddelijke vonk te vinden die diep in ons aanwezig is. Door die vonk aan te blazen, ontstaat er een vuur waaraan anderen zich kunnen verwarmen en wij zelf van binnenuit verlicht worden. Het instrument daarvoor, de 'blaasbalg', reikt Inayat Khan ons aan.

Wij leren dan een persoonlijkheid te ontwikkelen die ons uittilt boven het individualisme van deze tijd, dat zo vaak in negatieve zin afzondering en eenzaamheid betekent.

 

We zijn allemaal onderweg

bospad

Inayat Khan zegt: We moeten bedenken dat we allen op reis zijn. Het leven zélf is een reis. Je openstellen voor een innerlijke training betekent een weg kiezen die verlicht wordt, zodat er minder kans is te verdwalen. Zoals bergbeklimmers een gids voor de tocht uitkiezen die hen op gevaren wijst en die omwegen kan besparen, zo kunnen ook wij op het geestelijk pad een begeleider kiezen. 

Begeleiders zijn gewone mensen die zelf ook geleid en getraind zijn; zij zijn zelf ook onderweg. Er wordt gesproken over wanneer te rusten en wanneer we juist moeten doorzetten. Wij leren hoe we kunnen proberen ons ritme en ons evenwicht te bewaren door de juiste ademhaling, door gebed, meditatie en stilte. 

Wel moeten wij zélf de eerste stap zetten en zélf lopen en klimmen. Door 'ontleren', dat wil zeggen door ons van veel ballast te ontdoen, komen we nader tot onszelf. 

 

Oriëntatie en voorbereiding

mediterende man

Door bijeenkomsten met stilte en muziek, door lezingen te volgen op basis van Inayat Khans filosofie, en door individuele gesprekken met ingewijden die begeleider zijn, kan er een groeiend begrip van het soefisme ontstaan. Na verloop van tijd kan een begeleider je dan inwijden. Daarmee verbind je je op een dieper niveau aan het pad dat je wilt gaan. De begeleider is een man of vrouw die zelf geïnspireerd is door de Soefi Boodschap en die is ingewijd in de Innerlijke School. 

Belangrijk zijn ook de verschillende klassen die je kunt volgen. Soefiwijsheid wordt eerst in gathaklassen doorgegeven en vervolgens in githaklassen. Op basis van teksten van Inayat Khan verdiep je je in morele, religieuze en mystieke zin in de vele aspecten van het leven. Er wordt geluisterd met het hart en zo min mogelijk gediscussieerd.

Het gaat om een geleidelijk proces, zonder trucs, maniertjes of simulatie. Daarbij zijn oefeningen in concentratie en contemplatie een voorbereiding op de echte meditatie waarin een diepe ontspanning kan worden bereikt.