Hazrat Inayat Khan
Inayat Khan (1882-1927) bracht in praktijk wat hij verkondigde. Hij was een wereldburger die onvermoeibaar rondreisde in India, de Verenigde Staten en Europa en in staat was om over grenzen van cultuur, religie en wetenschap heen te reiken. Door zijn brede blik en doorleefde ondogmatische begrip van mystiek, kon hij inzichten uit oude oosterse tradities verbinden met soortgelijke inzichten uit de joods-christelijke traditie. En hij kon dit verwoorden op een manier die aansluit bij ons moderne westerse leven. Wat hij de mensen voorhield en de oefeningen die hij gaf openen nog steeds perspectieven op een bewuster leven.
Zoals gebruikelijk in zijn traditie schreef hij zelf nauwelijks iets, maar vele honderden lezingen zijn wel door leerlingen (in stenografie) vastgelegd en in boeken verspreid. Inayat Khan wist in die lezingen werelden van verschil te overbruggen en leefde daarmee voor, waarover hij sprak, namelijk dat wij voorbij alle uiterlijke verschillen één zijn, dat de hele schepping één is, en dat wij die eenheid kunnen ervaren in het licht van onze ziel. Zo ontwikkelde hij een werkelijk universeel soefisme.
Voor een goed begrip daarvan is het belangrijk de context te kennen waarin Inayat Khan optrad, die na zijn mystieke inwijding werd aangesproken met de titel Hazrat Inayat Khan. Wie meer wil weten over zijn geschiedenis en de geschiedenis van de opvolging van hem als leider in de Soefi Beweging en in vertakkingen ervan, vindt in dit boekje de nodige basale informatie.
Klik hier of op het boekje om te downloaden.
Het graf van Hazrat Inayat Khan
In de grote metropool New Delhi, die tegenwoordig meer dan tien miljoen inwoners heeft, ligt een middeleeuws aandoende wijk die vroeger een ommuurd dorp was, de Basti. Verscholen in een wirwar van steegjes ligt het graf van Nizamuddin Aulia, één van de grote soefi’s van de chishti-orde, waarin Hazrat Inayat Khan werd ingewijd en ook het graf van de grote soefi-dichter Amir Khusro. Vlakbij deze dargah ligt het graf van Hazrat Inayat Khan in een oase van rust, groen en schoonheid. De dargah is voor velen een plaats voor gebed, meditatie en bezinning. Er gaat veel kracht van uit. Naast het graf is in 1998 de Hall in gebruik genomen voor muziekuitvoeringen, seminars, cursussen, diensten en retraites. Er is ook een kleine bibliotheek; ruimtes voor bezinning en muziek en een retreat house met gastenkamers. Ook is hier het kantoor van de Hazrat Inayat Khan Memorial Trust, dat het beheer over de dargah voert en samen met de Stichting Dargah veel activiteiten organiseert. De Dargah huisvest ook de Music Academy, die in 2004 is opgericht en gefinancierd wordt door de Stichting Dargah. Op deze Academy wordt les gegeven in traditionele soefimuziek (qawwali) en Indiase klassieke muziek. Op dit moment is men bezig een muziekbibliotheek op te zetten. Ook onder auspiciën van de Stichting Dargah wordt les gegeven aan vrouwen uit de buurt in de oud Indiase borduurtechniek “zardozi’, en in appliceren. Op de informele school voor circa zestig kinderen worden kansarme 5-12 jarigen uit de buurt ‘rijp’ gemaakt voor een reguliere school en hebben daardoor een beter perspectief voor de toekomst.