header

 Broeder- en zusterschapsteksten

 THE INTERNATIONAL HEADQUARTERS OF THE SUFI MOVEMENT
Office of the Representatives-General

The International Sufi Movement's Activity called Universal Brotherhood and Sisterhood
invites all of good will to rise above distinctions and differences,
in an attunement to the great ideals of Love, Harmony and Beauty.

 

 

 Date 20-02-2019                Desk of the  Secretary  of the Brother-Sisterhood Activity 

 

Er is één broederschap: de broederschap van waarachtige mensen, die de kinderen van de aarde

zonder onderscheid verenigt in het vaderschap van God.

6e soefi-gedachte

 

Soefi embleem

 Februari 2019,

 

Aan alle zusters en broeders op het soefipad,  

 

Na een stille periode is dit het eerste bericht van de Broeder- en Zusterschap in een nieuwe vorm.

Wij, Latifa Knoop en Edith Heerkens van de soefi-centra in Assen en Groningen, hebben de werkzaamheden voor de Broeder- en Zusterschap in Nederland overgenomen van Johara  Steingrover en Maharani de Caluwé. We hopen jullie voortaan regelmatig te inspireren met sprankeltjes soefi-gedachten in woord en beeld.

Omdat we graag willen laten zien hoe we de broederschapsbrief voortaan vorm gaan geven sturen we hem deze eerste keer naar alle broeder- en zusterschapsleden en alle moerieds.  Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan vind je onderaan hoe je je af kunt melden.

Ieder van ons is lid geworden van de Soefi Beweging en heeft zich daardoor geschaard achter de idee van een universeel broederschap, een verbondenheid van alle mensen op aarde. Het gaat daarbij om je houding in het dagelijks leven: kun je het principe van broederschap als leidraad nemen voor je handelen?

We gaan ons in onze berichten verdiepen in de idee van broederschap en kiezen in de geciteerde teksten voor “broederschap” als vertaling van het door Hazrat Inayat Khan gebruikte “brotherhood”. Daarmee bedoelen we uiteraard zowel zusters als broeders.

 

 

Handen “Ons voornaamste doel in het werk voor de broederschap is een beter begrip teweeg te brengen onder de verschillende klassen, onder de aanhangers van verschillende religies en onder mensen van verschillende rassen en nationaliteiten. We bedoelen hier niet mee dat we hen willen vermengen. Als dát ons idee zou zijn zou het een heel ander verhaal zijn. We willen de boerderijen waar tarwe wordt verbouwd boerderijen laten zijn waar tarwe wordt verbouwd. Laat er op de velden waar rijst groeit, rijst groeien. Laat er bos zijn, waar bos is, laat er tuinen zijn waar tuinen zijn. Alles is nodig. Onze ideeën gaan niet zover dat we alles in éénzelfde pan willen bereiden. Wij willen onze vingers niet zover uitrekken dat ze allemaal even lang zijn, want hun natuurlijke lengte is voor hen de gepaste lengte. Onze voorstelling van gelijkheid gaat niet zo ver. Ons streven is alleen ervoor te zorgen dat het oosten en het westen, het noorden en het zuiden, zich naar elkaar toe keren in plaats van dat ze zich van elkaar afwenden.” 

Uit Sociale Gatheka nr 2

 

Vragen om te overdenken:

– Hoe open sta jij voor wie anders denkt of anders in het leven staat dan jij?

– Kun je nieuwsgierig zijn naar het onbekende zonder je eigenheid te verliezen? 

– Zie je de schoonheid en rijkdom van diversiteit?

 

Zon

“Een groeiend besef van de goddelijkheid van de ziel leert ons zien wat ons verbindt. De idee van broederschap krijgt betekenis door de gedachte dat elk mens zonder onderscheid dezelfde goddelijke oorsprong heeft, dezelfde kern van licht – een goddelijke vonk – in zich draagt.”

Uit Soefisme, een andere kijk op het leven   

                       

Oefening:

Kijk eens of je op momenten van ergernis of onbegrip je blik kunt veranderen. Zie niet de mens met zijn gedrag en emoties, maar richt je op de vonk van licht die hij in zich draagt en hem tot jouw broeder maakt. In de kern verlangen we immers allemaal naar liefde, harmonie en schoonheid.

 

“Met hoe meer mensen je kunt omgaan, des te wijzer je bent.”

Uit Gayan

 

“Sympathie is de wortel van de godsdienst en zolang de geest van sympathie in je hart is, heb je het licht van de godsdienst.”

Uit De beker van Saki

 

Licht stenen

Het licht in ons groet het licht in jou.

Latifa en Edith

De Broeder- en zusterschap is een van de vijf activiteiten van het Universeel Soefisme, naast

de Innerlijke School, de Universele Eredienst, Spirituele Genezing en Symboliek.

 

 

 

download de tekst van december 2016 

 

 download de tekst van september 2016.

 

.