header

Het graf van Hazrat Inayat Khan

 

In de grote metropool New Delhi, die tegenwoordig meer dan tien miljoen inwoners heeft, ligt een middeleeuws aandoende wijk die vroeger een ommuurd dorp was, de Basti. Verscholen in een wirwar van steegjes ligt het graf van Nizamuddin Aulia, één van de grote soefi’s van de chishti-orde, waarin Hazrat Inayat Khan werd ingewijd en ook het graf van de grote soefi-dichter Amir Khusro. Vlakbij deze dargah ligt het graf van Hazrat Inayat Khan in een oase van rust, groen en schoonheid. De dargah is voor velen een plaats voor gebed, meditatie en bezinning. Er gaat veel kracht van uit. Naast het graf is in 1998 de Hall in gebruik genomen voor muziekuitvoeringen, seminars, cursussen, diensten en retraites. Er is ook een kleine bibliotheek; ruimtes voor bezinning en muziek en een retreat house met gastenkamers. Ook is hier het kantoor van de Hazrat Inayat Khan Memorial Trust, dat het beheer over de dargah voert en samen met de Stichting Dargah veel activiteiten organiseert. De Dargah huisvest ook de Music Academy, die in 2004 is opgericht en gefinancierd wordt door de Stichting Dargah. Op deze Academy wordt les gegeven in traditionele soefimuziek (qawwali) en Indiase klassieke muziek. Op dit moment is men bezig een muziekbibliotheek op te zetten. Ook onder auspiciën van de Stichting Dargah wordt les gegeven aan vrouwen uit de buurt in de oud Indiase borduurtechniek “zardozi’, en in appliceren. Op de informele school voor circa zestig kinderen worden kansarme 5-12 jarigen uit de buurt ‘rijp’ gemaakt voor een reguliere school en hebben daardoor een beter perspectief voor de toekomst.

Meer informatie over deze Dargah  is te vinden op de Dargah site

 

Deze video geeft een indruk van de Dargah: 

 

 

 

 

 

 

Onderstaand een foto impressie van het graf. Klik op een van de afbeeldingen om het startpunt van de rondleiding te kiezen. Klik aansluitend op "afspelen" om een slide show te starten. Onder de fotos zal dan een nadere uitleg volgen. 

Opengewerkt marmer (‘jali’) in de wand van de ruimte waar het graf is, de Dargah
Opengewerkt marmer (‘jali’) in de wand van de ruimte waar het graf is, de Dargah
licht in de dargah
Jali-wand van de Dargah met in het midden een deur  
Het graf
De kamer met het graf van Inayat Khan
05a
De 'hall' met podium voor muziek en retreats
06a
Intieme hoek in de L-vormige ‘hall’
07a
Hoek van de bibliotheek en kantoor
0413
Ruimte voor samenkomsten
0414
Zicht vanuit de toegangspoort; op de verdieping de ruimte voor samenkomsten en op begane grond bibliotheek en kantoor onder
0416
In de avond
9902
De 'Hall' met altaar op het podium
avond06
De buitenkant van de Dargah 's avonds
dargah
De buitenkant van de Dargah overdag
dargahoriginal
De oude situatie toen er nog geen bouwwerk met jali-wanden om het graf was
dargahoriginalwall
Oude situatie, muur om het graf
dargahoriginalwall2
Oude situatie, het graf dat slechts ommuurd was
m_dargahmooi
Zo kan de Dargah eruitzien als er activiteiten zijn zoals bijvoorbeeld qawwali-muziek
 
 
Powered by Phoca Gallery