header

Over de Soefi Beweging

De Soefi Beweging is de Nederlandse afdeling van de International Sufi Movement (ISM) die in 1917 is opgericht op initiatief van de mysticus Hazrat Inayat Khan.

Nawab Pasnak portret

De ISM staat nu onder leiding van Pir-o-Murshid Nawab Pasnak, die eind jaren zeventig in Canada aanraking kwam met het soefisme door een ontmoeting met Shamshar Bjors, een leerling van Inayat Khan. Die bracht hem in contact met Hidayat Inayat-Khan, de jongste zoon van Inayat Khan en destijds een van de leiders van de ISM. Met Hidayat werkte Nawab Pasnak gedurende veertig jaar nauw samen, onder andere als verantwoordelijke voor de Innerlijke School. Hidayat benoemde hem als zijn opvolger; sinds 2018 is Nawab Pasnak als General Representative en Pir-o-Murshid organisatorisch en geestelijk leider van de ISM. Hij woont afwisselend in Noorwegen en Portugal, waar zijn vrouw werkt, en reist uitgebreid de wereld rond om soefiklassen en workshops te geven.

De activiteiten van Soefi Beweging Nederland (SBN) vinden plaats in twaalf centra, verspreid over het land. Landelijke activiteiten vinden plaats in de soefitempel Murad Hassil in Katwijk.

m_muradhassilmooiDe soefitempel staat op de plaats waar Inayat Khan een bijzondere ervaring had tijdens de zomerschool van 1922. Hij gaf de plek de naam Murad Hassil, wat 'wens vervuld' betekent. De vierkante zaal en ronde koepel zijn een combinatie van oosterse en westerse vormen. Het vierkant staat voor kracht en stabiliteit, de lichtdoorlatende koepel symboliseert het geestelijke aspect van ons bestaan. Het is exemplarisch voor de soefihouding: met beide benen op de grond en ontvankelijk voor het licht .
Voor meer informatie en mogelijkheden voor rondleidingen en huur, zie www.universel.nu

 

 

Wil je informatie of iemand uitnodigen voor een lezing over universeel soefisme dan kun je  contact opnemen met het landelijk secretariaat: soefibeweging.nederland@gmail.com.