header

 

Eerste stappen gezet voor de bouw van een
soefitempel in Zuid-Amerika

 

Nur Lomas Altos

Met het planten van bomen, reperatie van de waterleiding en van de toegangsweg zijn de eerste stappen gezet voor het bouwen van een soefitempel in de Andes bij Quito (Ecuador). Moerieds uit Ecuador en Colombia hebben daar een terrein gekocht van 4000 vierkante meter op de helling van de uitgewerkte vulcaan Ilaló. De plek is Nur Lomas Alto gedoopt, wat vertaald kan worden als Het Hoogste Licht. De organisatie is ondergebracht in een nieuwe stichting: de Nur Foundation. 

Het project is inmiddels door de overheid goedgekeurd met als voorwaarde dat een bijdrage wordt geleverd aan de gemeenschap: het moet deels een vrij toegankelijk recreatieterrein blijven. Vrijwilligers hebben inmiddels in vier weekenden een keramiekcursus gegeven aan de kinderen van Sorialoma. Er wordt nog druk gestudeerd op de bouwplannen en vele ideeën die zijn ingebracht voor het gebruik van tempel en terrein. Het streven is om de Latijns-Amerikaanse retreat in 2020 hier te organiseren, op twintig minuten rijden van Quito, al zal het misschien nog niet meer zijn dan een tentenkamp.

Op de International Summerschool die in juli in Katwijk is gehouden werd het initiatief toegelicht door Anim Anda, bestuurslid van de International Sufi Movement uit Ecuador. Aan de titel van zijn presentatie, ‘A Blessing from Above’, is een anekdote verbonden, hoe het tot de aankoop kwam. Al langere tijd vulden Zuid-Amerikaanse soefi’s een fonds om tot een centrum te komen, maar alles bleek veel te duur. Tot twee moerieds de taak kregen om op zoek te gaan naar grond. Ze reden wat willekeurig rond in de omgeving van Quito en vroegen bij Ilaló aan een toevallige passant of hier ergens iets te koop was. Ja, zei hij, dit stuk grond. Tegen welke prijs? Het bleek nog niet een honderdste te zijn van wat grond rond Quito gewoonlijk kost. De Zuid-Amerikanen ervoeren dit als een echte ‘zegen van boven’.

De initiatiefnemers danken hun Zuid-Amerikaanse broeders en zusters voor hun financiële bijdragen die dit project mogelijk maken, en ook voor de giften die zijn ontvangen in de Internationale Zomerschool in Katwijk.

Inam Anda’s powerpointpresentatie is te vinden in deze pdf.
Voor meer informatie en inschrijven op de nieuwsbrief : Jelal Francisco Proano, jelal8@hotmail.com
Neem voor donaties contact op met Mujira Ana Puyol, anapuyol@hotmail.com