header

Over onze houding in de coronacrisis

International Headquarters heading

 Geliefde zusters en broeders,

De huidige viruscrisis die de wereld overspoelt treft ieder van ons en is voor velen niet alleen verontrustend maar ook angstaanjagend in ons dagelijks leven. We worden op zijn minst geconfronteerd met onvoorspelbare veranderingen, zoals inkomensverlies en zoveel mogelijk thuis blijven voor onbepaalde tijd, maar er is ook de mogelijkheid van ernstige ziekte en zelfs de dood voor onszelf en voor onze familie en vrienden.

Wat kunnen we doen? Naast het opvolgen van alle adviezen om het oplopen en verspreiden van infecties te voorkomen, kunnen we denken aan de mensen om ons heen. De maatschappij werkt nu niet zo goed, maar de mensen zijn er nog steeds. Wie kennen we die kwetsbaar is voor de problemen van isolatie door angst? Het kunnen ouderen en zieken zijn, maar het kunnen ook jonge gezinnen zijn - hebben ze een telefoontje nodig? Hoe meer we nadenken over wat we kunnen doen om anderen te helpen, hoe meer we zullen vinden om te doen.

Voordat de epidemie ons trof, waren er veel mensen in onze wereld die hulp nodig hadden. We gingen er vaak van uit dat er anderen waren die voor hen zorgden, dat er systemen waren om te zorgen voor mensen die in fysieke, emotionele of spirituele nood verkeerden. Nu is het zeer waarschijnlijk dat die 'systemen' worden uitgedaagd, of misschien wel volledig falen.

Elk spiritueel pad leert ons dat we één familie zijn, en het lijden van de één is het lijden van allen. Deze crisis is een kans om verder te gaan dan onze gebruikelijke aannames en te doen wat we kunnen om voor elkaar te zorgen. Ongetwijfeld zal deze pandemie, zoals alles voorbijgaat, op een gegeven moment ook verdwijnen. Als we in deze donkere tijden bedachtzaam, zorgzaam en attent zijn geweest voor elkaar, zal het de wereld zeker helpen om daarna een betere plek te zijn.

En nog een laatste suggestie: denk naast het wassen van de handen ook aan het doen van je oefeningen. Hoeveel van ons zeggen gewoonlijk dat we het te druk hebben voor onze dagelijkse spirituele oefeningen? Als we thuis in quarantaine zitten, is dat dan geen gezegende gelegenheid? En als we goed gecentreerd zijn in ons hart door gebed en meditatie, helpt het ons en helpt het ook de mensen om ons heen.

Ik stuur jullie liefdevolle groeten en gebeden voor gezondheid en genezing,

Nawab Pasnak

Leider van de Internationale Soefi Beweging