Nieuwsbrief Soefi Beweging najaar 2016

  Lees de nieuwsbrief online  
     
 

 
     
     
 

Nieuwsbrief najaar 2016

 

 
 

 

Een seizoen vol expressie én bezinning


Als je wilt kun je gaan zingen (Maastricht) of jezelf meer verstild uitdrukken in kalligrafie (Den Haag). Op meditatie-avonden kun je naar binnen gaan (Amsterdam, Leeuwarden). En er zijn diverse open avonden waar het er om gaat hoe je met beide benen in het dagelijkse praktijk een meer bewust leven kunt leiden. In de tempel in Katwijk is er elke maand een middaguur stilte. De maandelijkse soefisatsang in Rotterdam kan je helpen de verbinding met het Hogere te (her)vinden. Zo veelzijdig is het soefisme. Al deze activiteiten en méér nog, zijn te vinden in de programma’s van de twintig soeficentra. Daar is deze maand het nieuwe seizoen weer begonnen. Wie wat vrijblijvender aan het soefisme wil snuffelen kan er ook terecht op open kennismakings-avonden. Je vindt een overzicht van de centra en hun programma’s hier

Het ego krijgt van alles de schuld


‘In spirituele kringen van vele verschillende tradities is het gebruikelijk om het ego alles te verwijten. Afhankelijk van het pad en de context wordt ons gezegd om ons ego te overwinnen, ons ego te beheersen of te reinigen van onzuiverheden en zelfs om ons ego te vermorzelen’, schrijft Nawab Pasnak in de Soefi-gedachte van september, het tijdschrift van de Soefi Beweging, waarvan Nawab Pasnak een van de leiders is. Hij maakt duidelijk dat achter deze benadering iets anders schuilt: niet het ego moet vernietigd worden maar het verkeerde begrip dat wij ervan hebben. We identificeren ons met een deeltje van het oneindig grote huis vol schatten; die armoe moeten we verruilen voor de rijkdom van het geheel. Lees er meer over in de Soefi-gedachte Online.


Oost en West - de ervaring van Hazrat Inayat Khan


In 1910 reisde de grondlegger van de Soefi Beweging, Hazrat Inayat Khan, vanuit India naar de Verenigde Staten en Europa. In zijn autobiografie staan tal van aantekeningen over de verschillen in cultuur, en ook hoe ‘Oost’ en ‘West’ van elkaar kunnen leren. Sommige observaties zijn gedateerd, maar het is verbazingwekkend hoe scherp Inayat Khan de grote lijnen daarachter in het vizier had. Hoe politiek en religie verstrengeld zijn, de spanning tussen de hogere en lagere klassen in de samenleving, de commercialisering van het leven, hoe de positie van de vrouw in de verdrukking komt. Voor wie makkelijk engels leest, is het de moeite waard om te grasduinen in de uitgebreide beschrijvingen. Naast nog veel meer interessante publicaties is deze Biography te vinden bij de downloads.

 

 

 
  Wijzig je aanmelding
Afmelden