header

Pagina overzicht

Soefi Centrum Hilversum

Het adres is: Oude-Enghweg 19 te Hilversum in gebouw ‘De Vereniging’ tegenover het raadhuis.

Er zijn een aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor ons gebouw. Komt u per trein, dan is het vanaf Hilversum Centraal nog ca. 10 minuten lopen. Uit het station neemt u de eerste weg rechts: Koninginneweg. Deze loopt u alsmaar rechtdoor totdat u linksaf een bordje met Oude Enghweg ziet. Dan is het nog een klein stukje. Het raadhuis ziet u aan uw rechterhand liggen, na de kruising vindt u rechts nummer 19.

Coördinatie: Ganesh van der Veer    035 5312130 (webpagina beheerder)                                     facebook

 

Omdat wij dit jaar extra glans willen geven, gaan we nog een keer een reeks open avonden aanbieden.

Van het afgelopen jaar staat ons 80-jarig jubileum ons nog vers in het geheugen. Die avond heb ik aangekondigd dat er verschillende extra open avonden zullen worden georganiseerd, omdat het hele jaar nog steeds een beetje feestelijk voelt.

 

Zingen van soefi-liederen met Ellie Meijer

Notenbalk

 

Soeficentrum Hilversum nodigt u graag uit voor de volgende open avond op 28 maart vanaf 20.00u Als u wilt komen, dan is even aanmelden bij mij nodig. Wij zitten niet in de bekende zaal, maar op een privélocatie. Als u zich aanmeldt per mail, stuur ik het adres retour. De verhalen avond met Martin van der Graaff en de afgelopen keer met het bijzondere levensverhaal van Jan Willem Reineke waren mooie, unieke avonden.

De komende avond kunt u nog meer kunnen meedoen en meezingen. Maar weet dat luisteren ook een activiteit is. Waar u ook voor kiest, kom genieten van de loepzuivere stem van Ellie Meijer. Hieronder stelt zij zich even voor:

"Eenzaam voelde ik me vaak als kind en muziek was mijn troost. Als kind zong ik altijd en ik heb gelukkig ook muziekles gehad. Zingen verbindt hemel en aarde. In verbinding met mijn ziel, zing ik de hemel op aarde, ik voel me opgetild en mijn ziel wordt vervuld. Hazrat Inayat Khan zegt hierover:

(De mystiek van het geluid) “Zowel geluid als kleur hebben hun uitwerking op de menselijke ziel volgens de wet van harmonie; kleur spreekt tot de fijne ziel en geluid tot de nog fijnere. Toon heeft een koude of warme uitwerking, overeenkomstig zijn element, omdat alle elementen gevormd zijn uit verschillende graden van trillingen. Geluid kan daardoor ’s mensen geest en lichaam aangenaam of onaangenaam aandoen, en een genezende uitwerking hebben bij afwezigheid van kruiden en geneesmiddelen, die ook uit trillingen zijn ontstaan.”

Het is een heerlijke en helende ervaring om te zingen vanuit het hart en ik nodig u van harte uit om deze avond met elkaar te zingen. We zullen in  meditatieve afstemming heel dicht bij ons hart proberen te komen, de klanken laten ontstaan vanuit stilte en na het zingen de stilte laten klinken. We wisselen zingen af met mooie teksten van Hazrat Inayat Khan en gedichten waarin ‘een nieuw begin’ centraal staat."

Ellie Meijer

Gitaar

 

Wilt u komen genieten van de aangekondigde avond, dan zie ik uw aanmelding graag tegemoet: famvdveer@ziggo.nl

 

 

 Vrijdag 22 sept '17

Centrum Universeel Soefisme Hilversum (CUSH) 80 jaar jong…
Het feest is geweest...

feest HilversumMet grote vreugde kijken wij terug op een prachtig jubileum, waar we vooral dankbaar zijn voor al diegenen die voor en achter de schermen dit feest hebben mogelijk gemaakt. Het was ook heel fijn om uit diverse richtingen van ons land als in een soort reünie in grote saamhorigheid te voelen wat een akasha is. Het is een uiting van het leven vieren, zoals dat tijdens diensten en bijeenkomsten altijd voelbaar is. Het soefisme helpt ons hier steeds bewust van te zijn om binnen en vooral buiten onze kringen het leven te omarmen, ook al gaat dit niet altijd even gemakkelijk.

Hannah Arendt zegt het zo mooi: "Het unieke van de mens is het vermogen om telkens weer opnieuw te beginnen. Elke keer als een mens een nieuwe weg inslaat of initiatief neemt wordt zij opnieuw geboren. Dit vermogen bepaalt de menselijke vrijheid: wij kunnen altijd, hoe erg het ook tegenzit, het roer omgooien."

Dit getuigt dat we voortkomen en mogen leven vanuit  enorme levenskracht. Een kracht die in mensen zit.  Daardoor voel je het vertrouwen dat je het leven kunt leven met alles wat er op je pad komt.

Dit is de brug die ik wil maken naar het volgende artikel:

Festival van vertrouwen - zaterdag 7 okt '17

Festival vertrouwen kleinFestival vertrouwen2 kleinTegenover wantrouwen staat vertrouwen. Dit lijkt een evenwichtige balans, als u er zo naar kijkt. Helaas is het vertrouwen in de samenleving soms helemaal weg. Dan gaat het over grote gebeurtenissen waar wij, als individu op het eerste gezicht weinig aan kunnen doen. Er zou dan een soort gelatenheid kunnen ontstaan. Dat is zeker te begrijpen als je zelf in een nare situatie beland bent.Maar heel vaak blijkt als je terug kijkt er een gevoel van zelfvertrouwen te komen, als je er weer doorheen bent gegaan en in rustiger vaarwater terecht bent gekomen. Besef dat dit zelfvertrouwen de basis is geweest in het grotere vertrouwen in de mensen om je heen.

Met dit Festival van Vertrouwen wilden we het ‘Vertrouwen in elkaar’ uitdragen en laten zien dat het mogelijk is om thuis, op het werk, in de buurt overal meer lichtheid in ons bestaan te brengen. Sprekers uit verschillende achtergronden hebben ons in bevlogen presentaties meegenomen in hun kijk op dit onderwerp.Eén van hen was Michaël Schouwenaar die namens Soeficentrum Hilversum sprak. Hij had het over onze houding tot wantrouwen, tot onvrede. Soefisme is gericht op leven vanuit het hart. Met een positieve houding ben je beter in staat om geluk zelf te maken; wij creëren zelf ons geluk of ongeluk.Vanuit zelfvertrouwen komt het besef dat we één zijn en met elkaar verbonden. Laten we bijdragen aan een wereld van Liefde, Harmonie en Schoonheid.

Naast Michaël spraken burgemeester Broertjes van Hilversum, Anne de Jong, Boris van der Ham en Philine den Bak vanuit hun visie over vertrouwen.

Bekijk hier de poster.

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Onder het kopje: Geschiedenis van centrum Hilversum is een tekst toegevoegd. Onlangs heeft Myra van Leer haar herinneringen opgeschreven aan centrumleidster Ramana Klaassen.

'De Godsvonk hebben we allemaal in ons' - artikel over soefisme en Hilversums Soeficentrum in de Gooi- en Eemlander 15 juni 2016  - download hier

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wanneer de zon omwolkt is,
bereikt het licht de aarde niet;
evenzo is het met de ziel,
die goddelijk is en vervuld van licht.
Wanneer ze in dichte wolken gehuld is,
ontvangt de mens het licht niet,
dat in de ziel zelf is.
Inayat Khan

 

Als wij in staat zijn mee te voelen,
met een twijgje in dit ene leven,
Dan zijn wij in aanraking met
alle vertakkingen van het Heelal.
Inayat Khan